Курс по Пейзажна Фотография - Есен 2019

с Владо Донков 

IMG_7995-1000.jpg

Креативно приключение за онези, които затваряйки очи мечтаят за снимане под открито небе.

Когато се прибрах в България през 2015-та, реших да направя курс на нивото, на което смятах и продължавам да смятам, че трябва да се водят такива обучения: без бързане, с персонално отношение, с много дни практика на терен и полезни лекции в нормална по размер група, без масовки и тежки маси. Това, което започна като израз на несъгласие към тогавашното състояние на много от курсовете по Фотография, ме срещна с безкрайно интересни хора и ни отведе на незабравими пътувания. Курсът, по думите на преминали го вече участници в изминалите четири години, е “истинско приключение” - и като такова изисква сериозно отношение и посвещаване и от двете замесени страни. Ще посрещаме изгреви и залези в разгара на златната есен, ще водим дълги разговори за на пръв поглед дребни (но много важни детайли), ще се смеем и спираме да снимане в “средата на нищото” - и с напредването на курса това ще става все по-натурално.

Обучението е практически ориентирано, с много индивидуални насоки и дискусии с участниците. Тази година реших да разширя програмата с повече дни практики на терен и дискусии, като курсът ще се състоти от:

 •  Общо 9 дни снимки на терен (разделени в 3 пътувания, за които ще са ви нужни само 2 до 3 дни отпуска)

 •  6 семинара в София (тези срещи се провеждат в работни дни от 19:00 до 21:30) + групови дискусии в зала по време на дните за практика

По време на практиките нощуваме в къщи за гости и малки семейни хотели. Акцентът на практиките не е върху експедиционна работа или снимането на конкретна локация, а по-скоро да използваме максимално времето за снимане – затова и специална подготовка или екипировка няма да ви е нужна, само здрави обувки, яке, фотографската ви техника, отворено съзнание и много желание! Разбира се, ще обърнем сериозно внимание на техниката и обработката, но този курс е много повече от сухо обучение – това е пътешествие в по-дълбоките пластове на Фотографията: в мисленето за Светлина, композиция, смисъл и момент, за изкуството да виждаш и да се изразяваш в кадри. В него обръщаме внимание на личното виждане на автора, собствените проекти и посоката, в която искате да развиете Фотографията си.

Програма:

 • 24/09 - Семинар I: Запознаване, смисъл и ценности в пейзажната фотография (19-21:30 ч.)

 • 26/09 - Семинар II: Композиция (19-21:30 ч.)

 • 28-29/09 - Двудневна снимачна практика на терен

 • 14/10 Семинар III: Обработка 1-ва част: Селекция на кадри и базова обработка в цвят (19-21:30 ч.)

 • 16/10 Семинар IV: Обработка 2-ра част: Обработка в черно-бяло (19-21:30 ч.)

 • 18-20/10 - Тридневна снимачна практика на терен

 • 30/10 - Критика I: Обсъджане на кадрите на участниците от първите две практики

 • 1-4/11 - Четиридневна снимачна практика на терен от петък до понеделник (който не може да отсъства от работа в понеделник, обикновено тръгва наобратно веднага след снимане на изгрева в понеделник и може да стигне в София преди обяд).

 • 12/11 - Критика II: Обсъджане на кадрите на участниците от четиридневната практика

  * В случай на силни бури или други непридвидими събития програмата може да бъде променена.

 

(формата за записване ще намерите в края на страницата)

2011-Lofoten-Winter-01.jpg

Такса за участие:

750 лева - таксата не включва нощувки (обикновено в диапазона 25-35 лева на човек за вечер), храна и споделени разходи за гориво по време на практиките. Включва обучение в продължение на девет снимачни дни, семинари и дискусии в зала в София.

Размер на групата: компактна група от 6 до 10 участници

Кратка биография в трето лице:

“Владо е работил като фотограф и преподавател по Фотография във Великобритания, Малта, България, Норвегия и САЩ за клиенти като National Geographic USA, Hasselblad, Land Rover, Volvo Cars, Black & White Photography magazine, Practical Photography magazine и много други. Негови кадри намират мястото си по корици и страниците на издания като Outdoor Photography UK, Black + White Photography, Hasselblad Bulletin и Practical Photography. По някаква странна причина дългите му снимачни проекти гравитират предимно около студени райони като Северна Скандинавия, Огнена Земя, Хималаите, Гренландия.”

Сред организациите, канили Владо като лектор и обучител, са Кралското Географско Дружество в Лондон, Edinburgh Photographic Society, британският ежедневник The Telegraph, Outdoor Photography magazine, TEDxBG и многобройни фотографски клубове из Европа. Завършил е магистратура по фотография в Бирмингамския университет /Великобритания/ и е преподавал академично в Малта, но методите му на обучение нямат нищо общо с академичните.”

Портфолио: www.vladdonkov.com

IMG_4208-1000px-VD.jpg

Отзиви от участници в предишни издания на курса:

Фотография е изкуство което създава и запечатва емоции. Но, за да успееш да ги уловиш е нужно време и умение. Точно на това ме научи Владо. Той е способен да отвори очите на всеки, готов да надмине себе си и да открие късчето “светлина” което го вълнува и иска да запечата в един единствен кадър. Владо ми показа, че невидимото за един е вдъхновение за друг
— Георги Петров
Владо Донков ме грабна с един двудневен семинар “Отвъд клишетата” с различен от масовия поглед за фотографията. Тогава реших, че много искам този човек да ме учи и успях да се запиша на зимен курс по пейзажна фотография. Намирам груповите обучения с размер на групата от 8-10 човека за най-добър вариант. От една страна получаваш опита и вниманието на преподавателя, от друга - опита на групата и различните им мнения. Обучението протича на локации като всеки е свободен да избере собствения кадър и композиция, а Владо дава напътствия на всеки индивидуално. Това е различно от „Трябва да снимате така“. Изключително съм доволен от преподаването, методиката и от факта, че по време на курса станахме приятели в групата. Който желае да получи един различен поглед върху пейзажа, свободата да прави негови кадри по по-добър начин смело да се записва на този курс.
— Владимир Спасов
Каквото и да разучиш за Владимир Донков и очакваш предварително, реалната среща с него е едно истинско приключение в света на пейзажната фотография (и не само). В курса се разглеждат различни аспекти от теоретична, практическа и житейска гледна точка и всякакви неща, за които просто може да попиташ, стига да ти е интересно. За мен от особена важност е много приятната и приятелска атмосфера, дължаща се на личния принос на преподавателя и на всеки участник. В такава обстановка можеш да снимаш това, което ти харесва, а с помощта на Владо да подобриш кадрите си във всяко отношение. Препоръчвам на всеки, който е готов да изправи себе си пред предизвикателството да снима за собствено удоволствие.
— Събина Горанова
Присъствах на семинар, които води Владо преди повече 10 години, след това той замина извън България и дълго време само следях работата му онлайн. При завръщането си обратно, той обяви курс и нямах никакво колебание, че ще присъствам на него. Това, което не знаех е, че това няма да е просто събиране да снимаме красиви гледки. Превърна се в истинско фотографско приключение с невероятна компания от хора, начело с Владо. По време на курса, имахме възможност да обсъдим различни гледни точки на композиция, начини на заснемане на даден кадър и всеки сам да надгради своя стил на снимане с помощта на напътствията на Владо.
— Витан Витанов

За кого е този курс?

Нивото на курса е “основно” - т.е. не е нужно да сте напреднали и да снимате от години, но за да ви е по-полезен е добре да сте запознати с базовите настройки на камерата си (като бленда, скорост и ISO) и да сте снимали пейзажни кадри преди започването на курса. По време на срещите ни всеки ще има време да задава много въпроси и да работим по техническото изпълнение на кадрите, да изчистваме неясноти по работата с камерата, но най-важното, на което опитвам да наблегна, е развитието на всеки един курсист като автор със собствено виждане и стил. От вас не се очаква оргомен опит, но отвореното съзнание, готовността да грешите, да приемате приятелска критика и експериментирате ще направи преживяването максимално интересно и полезно.

Форма за записване и въпроси:

Име: *
Име:
http://